1. Welcome to 4Runners.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all 4Runner discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other 4Runner owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

My first 4RUNNER!!! ‘01 SR5

Discussion in 'New Member Introductions' started by Dorad01, Mar 22, 2018.

  1. Mar 22, 2018 at 8:22 PM
    #1
    Dorad01

    Dorad01 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 22, 2018
    Member:
    #5708
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    ‘01 Gold SR5
    Greetings & Salutations Folks,

    Got it last night!! ‘01 SR5, 142k, Dorado Gold!! Haha My daughter saw it and said “that’s an old man car”! impeccably clean in, out & under the hood. Single owner!So damn happy to have found it. Paid more than I wanted, but it’s gem that’s gonna be great dd.
    I’ve been a member of several forums like most folks.... always great information being passed around!
    Past vehicles (forums)
    Excursion 6.0
    Broncos ‘88-351 & ‘93-302
    Jeeps 98 4-Banger! & Libby ‘05 3.7 (way underrated)
    Lexus SC400

    090FCEC6-BB36-4927-B39B-45BD273166D6.jpg
     
    LIT4RQ likes this.
  2. Mar 23, 2018 at 9:33 AM
    #2
    LIT4RQ

    LIT4RQ New Member

    Joined:
    Nov 28, 2017
    Member:
    #5098
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    First Name:
    Q
    Vehicle:
    2001 Millennium Silver 4Runner Sport
    Good luck with it. I recently picked up an 01 SR5 Sport with 150k. Nice truck but needs work
     
    Dorad01 [OP] likes this.
  3. Mar 26, 2018 at 8:32 PM
    #3
    Dorad01

    Dorad01 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 22, 2018
    Member:
    #5708
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    ‘01 Gold SR5
    So here I am just a few days later and not happy at all. The morning after my intro post, I got the first sign of what was to come...I live FL btw... start truck and let the rpm’s settle.... back out of driveway and put in drive (after coming to a complete stop) and then a small delay followed by a hard shift. Like, hard enough to wiggle the beer gut. Once warm all is good under the hood.. haha
    Wife drove it next day and then tells me she had same experience.
    Today I back out and when put in to drive and I get the feeling like trying to drive with park brake set or “power braking”. Put it back in park. Shift d slowly thru all gears. Put back in D all was ok. A first stop sign it did the power brake feeling thing again, but came out of it as if I was starting in 2nd or even 3rd maybe??
    Drove roughly 200 miles throughout the day with a good bit of stop and go with no issues. Parked for a hour, then the awesomeness happened...
    While traveling 8-10 mph approaching a stop sign.. I could feel it trying to make the last down shift to stop and then it locked up and caused the vehicle to skid a few feet. Shifted the gears again slowly and tried again. It made it 100 yards it did the exact same thing. So, I did the same thing. I know. Not the safest thing to do. Then I drove it on home for another 25 miles stop&go with no issues.
    I checked the tranny fluid while hot and it was above he hot line ~5/8” and did not smell bad.
    I have not yet checked the rad fluid, but will in the morning.
    Do rebuilt transmissions usually still have ID plate stating such? I took a lot of photos and only saw the original ID plate.... it is a 30-40LE in case photo not visible
    There was the “normal” rotational play of driveshaft and no axial play.
    No drips. No smells.

    01 SR5 2wd, 143k. I’ve had it for 200 of that. Got it from Toyota of Tampa Bay if anyone reading this knows a guy who knows a guy

    060102FD-438E-49B1-BD30-5B98BF02B6A8.jpg
     

Products Discussed in

To Top