1. Welcome to 4Runners.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all 4Runner discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other 4Runner owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Misfire code

Discussion in '3rd Gen 4Runners (1996-2002)' started by Benny9898, Aug 9, 2018.

  1. Aug 9, 2018 at 7:19 PM
    #1
    Benny9898

    Benny9898 [OP] New Member

    Joined:
    Aug 9, 2018
    Member:
    #6689
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    02 4Runner
    I been dealing with a misfire code on cylinder #5 for the last couple of months. I changed fuel injector it stayed off for about 300 miles, changed all coil packs and plugs, stayed off for about 500 miles . Spark plug wires were replaced last year. I’m sure this problem has been discussed on this forum before but this is my first 4runner. 02 3.4 . Anybody got any suggestions .
     
  2. Aug 11, 2018 at 10:05 PM
    #2
    Benny9898

    Benny9898 [OP] New Member

    Joined:
    Aug 9, 2018
    Member:
    #6689
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    02 4Runner
    I guess this forum is not quick on reply’s or suggestion. Any help or direction would be greatly appreciated.
     
  3. Aug 16, 2018 at 5:21 AM
    #3
    Toyotayoda

    Toyotayoda New Member

    Joined:
    May 8, 2017
    Member:
    #4015
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    Atlanta area
    Vehicle:
    1997 SR5 4x4, 302k and counting
    Tacoma whip, 99 console box, tru trac., steering wheel, PWMS and HVAC control out of a 99.
    is there a legit misfire at any time? That's the key, knowing when it's misfiring.
     
  4. Aug 16, 2018 at 2:25 PM
    #4
    Benny9898

    Benny9898 [OP] New Member

    Joined:
    Aug 9, 2018
    Member:
    #6689
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    02 4Runner
    Code only comes on at start up when vehicle is warm never while driving .
     
  5. Aug 17, 2018 at 4:15 AM
    #5
    Toyotayoda

    Toyotayoda New Member

    Joined:
    May 8, 2017
    Member:
    #4015
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    Atlanta area
    Vehicle:
    1997 SR5 4x4, 302k and counting
    Tacoma whip, 99 console box, tru trac., steering wheel, PWMS and HVAC control out of a 99.
    Only on start, car warm. OK how long has it sat for this to happen? and doe it happen after a cold soak as well? My thoughts are leaning toward a cylinder head gasket leaking coolant into the cylinder, but lets not get there just yet. Have you been losing coolant at all? Only possibilities are spark fuel and head gasket leak, move the coil to like cylinder 1, and the move the plug to cylinder 3, just to be sure the misfire won't follow. If the misfire doesn't follow and you want to be extra sure swap the injector with another cylinder to see if it follows then. The only other giant maybe is an intake gasket leak, which you can use propane, or brake parts cleaner and spray around the intake gaskets, but that requires some kind of scan tool which streams live data. I don't think it's an intake leak because you haven't mentioned any lean codes, so worth a check, but I wouldn't dig too deep into that.
     

Products Discussed in

To Top