1. Welcome to 4Runners.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all 4Runner discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other 4Runner owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Evap codes question

Discussion in '4th Gen 4Runners (2003-2009)' started by sunapeelakers, Apr 16, 2019.

  1. Apr 16, 2019 at 7:21 PM
    #1
    sunapeelakers

    sunapeelakers [OP] New Member

    Joined:
    Apr 4, 2019
    Member:
    #9408
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    Vehicle:
    2011 4RTE
    hey guys, I have an 03 V6 and recently got p0446 p0442 and p0441. I’ve tried the gas cap, didn’t work, I seem to get all the codes back after the drive cycle completes. I’ve checked the vacuum switching valve on the drivers side of the motor and it is clicking open and closed and seals fine. I noticed what appears to be another VSV on the back of the intake with two smaller lines going into it. For shits, I checked that one with power to see if I could hear it clicking open and closed, and I could not. Should this be opening and closing and making noise? Is it part of the evap system? I can’t find a part diagram for it anywhere, here is a picture of what it looks like; upload_2019-4-16_22-20-59.jpg
     
  2. Apr 17, 2019 at 12:23 PM
    #2
    sunapeelakers

    sunapeelakers [OP] New Member

    Joined:
    Apr 4, 2019
    Member:
    #9408
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    Vehicle:
    2011 4RTE
    here is a parts diagram showing that valve, looks like it has a line going to the EGR valve? 57377312_10218935807365634_6718505500184_9d2e7a5d4c086f6ee3680af09a4a6da93cda140c.jpg
     
  3. Apr 19, 2019 at 4:34 PM
    #3
    sunapeelakers

    sunapeelakers [OP] New Member

    Joined:
    Apr 4, 2019
    Member:
    #9408
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    Vehicle:
    2011 4RTE
    Anyone else with a 4th gen get p0441 p0442 and p0446?
     
  4. Apr 23, 2019 at 7:25 AM
    #4
    RonT4R

    RonT4R New Member

    Joined:
    Mar 24, 2015
    Member:
    #526
    Messages:
    570
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Virginia Beach
    Vehicle:
    2007 4runner SR5 4WD
    No, but I would make sure to check your coolant and oil to be sure. Head gasket issues are prone to the earlier model 4.0 V6 engines.
     

Products Discussed in

To Top