1. Welcome to 4Runners.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all 4Runner discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other 4Runner owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Battery not charging

Discussion in '1st Gen 4Runners (1984-1989)' started by climbon, Jan 8, 2017.

  1. Jan 8, 2017 at 2:28 PM
    #1
    climbon

    climbon [OP] New Member

    Joined:
    Jan 8, 2017
    Member:
    #3324
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kenneth
    Vehicle:
    1988 4Runner
    30s
    Hi all. I am new to the forum. I have a 1988 4 cylinder 5 speed. It has about 250K on it and generally runs well although burns through a little oil. My main problem is the charge warning light has come on recently. The battery is definitely not getting sufficient charge. I pulled and fully charges the battery and fixed a loose negative terminal battery cable end (ground strap). I tested the output of the alternator with a multi-meter and it showed almost 14 volts. Can anybody help me get right to the problem or suggest a step by step procedure to resolve this? Thanks in advance! Ken
     
  2. Jan 8, 2017 at 5:30 PM
    #2
    climbon

    climbon [OP] New Member

    Joined:
    Jan 8, 2017
    Member:
    #3324
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kenneth
    Vehicle:
    1988 4Runner
    30s
    I have done some more searching and re-testing the voltage output. I can't find any faulty connections on the positive or negative side of alternator or battery. The output is actually 14.4volts which seems to be reasonable, although maybe toward the low end. I don't know if it could be a rectifier issue? Thoughts anyone?
     
  3. Jan 9, 2017 at 12:38 PM
    #3
    ajohnson

    ajohnson Glamorous

    Joined:
    Apr 26, 2014
    Member:
    #94
    Messages:
    429
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andy
    Charlotte, NC
    Vehicle:
    87 4Runner SAS and other stuffs, 07 Tacoma
    Things and stuff and such
    So you checked the positive link from the fuse box to the battery? They commonly break.
     
    climbon [OP] likes this.
  4. Jan 9, 2017 at 2:59 PM
    #4
    climbon

    climbon [OP] New Member

    Joined:
    Jan 8, 2017
    Member:
    #3324
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kenneth
    Vehicle:
    1988 4Runner
    30s
    I have not traced the positive link to the fuse box. I will after work tonight. Thanks!
     
    ajohnson likes this.
  5. Jan 14, 2017 at 4:09 PM
    #5
    TN_TRAIL

    TN_TRAIL New Member

    Joined:
    Dec 24, 2016
    Member:
    #3237
    Messages:
    105
    Gender:
    Male
    First Name:
    Noel
    Vehicle:
    2017 TRD OFF RD PREM
    oh the list....!

Products Discussed in

To Top