1. Welcome to 4Runners.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all 4Runner discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other 4Runner owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

A few days ago I sunk my 4runner in a lake ...

Discussion in '1st Gen 4Runners (1984-1989)' started by Jacob88, Mar 21, 2016.

  1. Mar 21, 2016 at 9:41 AM
    #1
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    I've drained the oil ,changed the filter.cleaned the plugs got a new air filter but she still won't start:( any information will be much appreciated thanks
     
  2. Mar 21, 2016 at 10:34 AM
    #2
    ramonortiz55

    ramonortiz55 New Member

    Joined:
    May 3, 2015
    Member:
    #590
    Messages:
    1,664
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Vehicle:
    2001 4runner limited silver millenium
    what year is your 4runner?
     
  3. Mar 21, 2016 at 10:35 AM
    #3
    ramonortiz55

    ramonortiz55 New Member

    Joined:
    May 3, 2015
    Member:
    #590
    Messages:
    1,664
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Vehicle:
    2001 4runner limited silver millenium
    Also, how long ago was this? it takes awhile before electrical dries out - does the engine turn?
     
  4. Mar 21, 2016 at 10:37 AM
    #4
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    Its a 86.the engine dose turn over...it happend 3 days ago
     
  5. Mar 21, 2016 at 10:37 AM
    #5
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    86
     
  6. Mar 21, 2016 at 10:38 AM
    #6
    ramonortiz55

    ramonortiz55 New Member

    Joined:
    May 3, 2015
    Member:
    #590
    Messages:
    1,664
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Vehicle:
    2001 4runner limited silver millenium
    I am not familiar with the first gens - check the wiring and distributor for any moisture?
     
    Jacob88 [OP] likes this.
  7. Mar 21, 2016 at 11:00 AM
    #7
    RonT4R

    RonT4R New Member

    Joined:
    Mar 24, 2015
    Member:
    #526
    Messages:
    537
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Virginia Beach
    Vehicle:
    2007 4runner SR5 4WD
    22RE or 22R? If it's a 22RE there are a lot of electrical connections that need to be checked. I would start disconnecting each connector one at a time and spraying electrical contact cleaner in them. Also your ECU could be fried. If you have a Haynes manual I would start looking at all of the starting and ECU starting wires. A flooded vehicle is always a headache working out all of the bugs.
     
    Last edited: Mar 21, 2016
    Jacob88 [OP] likes this.
  8. Mar 21, 2016 at 11:06 AM
    #8
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    22RE THANKS FOR ALL THE INFO
     
  9. Mar 22, 2016 at 1:04 PM
    #9
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    Been doing just what you said...
     
  10. Mar 23, 2016 at 8:20 AM
    #10
    ramonortiz55

    ramonortiz55 New Member

    Joined:
    May 3, 2015
    Member:
    #590
    Messages:
    1,664
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Vehicle:
    2001 4runner limited silver millenium
    any luck?
     
  11. Mar 23, 2016 at 8:24 AM
    #11
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    Not yet ...it fired for the first time yesterday...I still have to continue to disconnect all plugs and cleaning them up
     
  12. Mar 23, 2016 at 11:58 AM
    #12
    Jacob88

    Jacob88 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Member:
    #1748
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    86 4runner
    Thanks
     

Products Discussed in

To Top