1. Welcome to 4Runners.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all 4Runner discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other 4Runner owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2004 4.0 Starts then dies after a few seconds

Discussion in '4th Gen 4Runners (2003-2009)' started by mbriggs603, Dec 23, 2016.

  1. Dec 23, 2016 at 7:03 AM
    #1
    mbriggs603

    mbriggs603 [OP] New Member

    Joined:
    Dec 23, 2016
    Member:
    #3233
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 4.0 1gr fe 4runner
    I have a 2004 1gr fe and when I start the engine, it runs fine for 1-4 seconds and then turns off. There are no fault codes registered in the vehicle. Sometimes it may take 20+ attempts to get the truck to stay running, but once it stays on it is perfectly fine except for occasionally the vehicle will act like it is almost in neutral. For example, I can be driving 45 down a road and want to accelerate, but upon pressing down on the gas pedal, the engine will immediately rev to a very high rpm, but there is almost no power to the wheels. The only way to solve this is by pressing down on the as hard, in which case the car will shoot forward. Any help would be appreciated, I am stumped on what the culprit could be. I have already cleaned the Mass airflow sensor and checked all the ignition fuses. The car exhibits this behavior with the spare key as well so I do not think it is the engine immobilizer.
     
  2. Dec 23, 2016 at 3:55 PM
    #2
    ramonortiz55

    ramonortiz55 New Member

    Joined:
    May 3, 2015
    Member:
    #590
    Messages:
    1,664
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ramon
    Vehicle:
    2001 4runner limited silver millenium
    maybe the fuel sending unit?
     
  3. Dec 26, 2016 at 12:03 PM
    #3
    J-ROC

    J-ROC New Member

    Joined:
    Oct 19, 2016
    Member:
    #2863
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    First Name:
    J
    Vehicle:
    05' Dorado Gold V8
    Volant CAI...265/70/17 Mickey Thompson ATZ P3's...1.5" Spidertrax Wheel Spacers, Led Light swap Interior/Exterior...Hid Headlights and Fog Lights...
    Had a similar problem, turned out my Mass Airflow Sensor. Maybe give that a clean?
     
    RonT4R likes this.

Products Discussed in

To Top